Warning: Undefined variable $tweetandlike_title in /home/public/wp-content/plugins/tweet-like/tweetandlike.php on line 42

Warning: Undefined variable $tweetandlike_permalink in /home/public/wp-content/plugins/tweet-like/tweetandlike.php on line 43
Pandemi risklerini çevrimiçi öğrenci koçluğunda fırsata dönüştürmek

Pandemi risklerini çevrimiçi öğrenci koçluğunda fırsata dönüştürmek

2020 Martında hayatımıza giren korona ile hayatımızda birçok şey değişti. Örgün eğitimin yerini çevrimiçi eğitim aldı. Bu ani ve hazırlıksız geçiş öğrenci motivasyonunu da düşürdü. Gençler Programlı okul hayatına kendilerini bırakmışken; sınırsız tatil gibi gözüken zamanlarda çalışma ve günlük yaşam planlarını kendileri gerçekleştirme, ders zillerini kendi zihinlerinde çaldırabilme gerçekliği ile yüzleştiler bir anda. Sayıca çok az da olsalar, sağlam irade, öz disiplin ve yaşamının sorumluluğunu alabilenler, uzak ve yakın hedefleri olanlar başlangıçta biraz bocalasalar da kısa sürede uyum sağladılar sürece. Örneğin bir danışanım çevrim içi eğitime geçişle beraber gittiği koleji bırakıp açık liseye geçti ve ailesinin bazı dersler için sağladığı yüzyüze özel derslere, konu tekrarı veya soru çözme olarak zayıf yönlerini takviye edici bir gündemi kendisi oluşturarak üniversite sınavına hazırlanıyor. Ben de bütünsel koçluk, motivasyon ve özgüven desteği veriyorum kendisine. 

Şimdi öğrenciliği okul hayatının standart program ve planlarına bırakmış olan; standartlar pandemide alt üst olunca yaşamı ve motivasyonu darmadağın olan her kademedeki öğrencilerin bu krizi okul ve yaşam başarısı açısından nasıl fırsata dönüştüreceği sorusu önümüzdeki 2-3 yılın temel sorusu olarak anne-babaların önünde durmaya devam edecek gibi gözüküyor.

Örgün öğretimin eğlenceli kısımlarının kalktığı, sosyal etkileşim ve rehberliklerin yok olduğu, aidiyet duygusu, hedefe asılma motivasyonunun azaldığı pandemi izolasyonu zamanlarında kişisel gelişim, zaman yönetimi ve sürdürülebilir motivasyon için koçluğun yaşamsal önemi bir kaç kat daha artmıştır. Bu koşullarda öğretmen ve koçluk rolleri ailelere düşmekte ya da gençlerle iletişim kaybolduysa profesyonel bir koçluk desteği gerekmektedir.Böylece onların yaşamlarının kaptanı olmaları, oto kontrol sistemlerini güçlendirerek uzak (yaşam vizyonu) ve yakın hedeflerini (yaşam misyonunu) gerçekleştirebilmeleri mümkün olacaktır. 

Emekli Öğretmen ve Yaşam Koçu Olarak Gençlerin Pandemi Risklerini Fırsata Dönüştürebilmeleri İçin Velilere Tavsiyelerimi Şöyle Sıralayabilirim.

1- Bu dönemin süresiz tatil dönemi değil  oto-kontrol sistemi geliştime, yaşamının ve başarının sorumluluğunu alma dönemi olduğunu anlatabilmek.

2- Çevrimiçi öğretimde dikkati dağıtacak çeldirici detaylardan arındırılmış, sade, aydınlık ve düzenli bir çalışma ortamı, Öğrenme modeline uygun araç – gereç ve internet erişimi sağlamak.

3- Gerçekleştirilebilir günlük çalışma planı ve programını birlikte  oluşturup gerçekleştirmesine yardım etmek.

4-Her gün için  plan gerçekleştirme değerlendirmesinin yazıldığı bir günlük tutmasını sağlamak

5-Sürekli ders başarısı üzerine konuşmak yerine, oto-kontrol becerisi ile günlük yaşam planını gerçekleştirdiği ölçüde takdir edip ödüllendirmek. Başardıklarına odaklanmak. Çünkü takdirin dönüştürme ve motivasyon gücü ceza ve eleştiriden daha yüksektir.

6-Odaklanmayı kolaylaştırmak için çevrimiçi eğitim sırasında ders kaynağı dışında çevrede telefon-tablet bulundurmamak.

7-Gün sonunda eğitim sırasında alınan notların tekrarını sağlamak.

8- Yaşamda fark yaratmanın kendisinin güçlü yönlerini kullanabileceği hedfler belirlemek, bir yaşam vizyonu edinmek (uzak hedef) ve vizyonun bu güne düşen iz düşümü ve sorumlulukları içeren yakın hedefleri(misyonu) gerçekleştirmekle mümkün olduğunu içselleştirmesini sağlamak.

9- Çevrimiçi eğitim döneminde gençlere kazandırılacak en önemli beceri planlı çalışma ve planlı yaşama alışkanlığıdır. Çünkü planla bir adım sonrasını gören beyin dikkat merkezini uyararak odaklanmayı  yani eğitime hazır bulunuşluğu sağlar.

Çevrimiçi Eğitim Sürecinde Gençlere Önerilerimi de Şöyle Sıralayabilirim.

1- Bir çalışma odanız veya köşeniz olsun.

2- Ders çalışırken ve çevrimiçi eğitim sırasında cep telefonunuzu kapatın ve sosyal medya hesaplarından çıkın.

3- Günlük yaşam planınızı çevrimiçi ders saatlerine göre yapın.

4- Anlamadığınız konuyu öğretmeninize mutlaka sorun. Derse aktif katılın.

5- Gün içinde çevrimiçi ders notlarını tekrar gözden geçirin.

6- Öğrendiğiniz konularla ilgili bol bol soru çözün.

7- Çözemediğiniz soruları mutlaka öğretmeninize sorun.

8- Kitap okumaktan asla vazgeçmeyin.

Gençlere ve ailelerine bu sıkıntılı pandemi sürecinin kazananları olmalarını diliyorum.

Sevgilerimle.

Yaşam Koçu & EFT Terapist
Canan NEHBİT

Yaşam Koçluğu. kategorisine gönderildi. Yer imlerine ekleyin.. Yorumları RSS beslememiz ile takip edin. Yoruma ve geri izlemeye kapalı.

Facebook'dayız!

Ekin Koçluk'u Facebook üzerinden de takip edebilirsiniz! Bizden haberdar olmak ve yeni yazılar yayınlandığında görebilmek için Ekin Koçluk'u Facebook'da beğenin:

Bize telefon edebilirsiniz.
Bilgi ve randevu almak için 0(506) 583 44 64 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.